Tort Dobosza

 

image

Składniki :

Biszkopt:

6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:

200g masła
200g cukru pudru
200g gorzkiej czekolady
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki mleka

Karmel:
100g cukru
4 łyżki wody

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, każde ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Wyjmij , a po 10 minutach delikatnie oddziel nożem biszkopt od brzegów tortownicy i przełóż na kratkę dnem do góry do całkowitego wystygnięcia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. Mleko wymieszaj z kawą rozpuszczalną. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem oraz mlekiem i kawą na puszysty, jasny krem. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz krótko zmiksuj. Przygotowaną masą smaruj kolejne placki biszkoptu i złóż tort (ja biszkopt podzieliłam na trzy części w oryginalnym przepisie dzielony jest na 5 blatów) . Posmaruj tort na zewnątrz kremem i udekoruj go karmelem.
Na patelnię wsyp cukier przeznaczony do przygotowania karmelu i wlej 4 łyżki wody. Gotuj aż karmel uzyska jasnozłoty kolor. Gotowy karmel wylej łyżką na papier do pieczenia robiąc kółka, kratkę lub inny dowolny wzór poczekaj aż do zastygnięcia i przenieś na tort układając w dowolny sposób.
Odstaw do schłodzenia.
Tort jest bardzo słodki, wyczuć jednak można w nim lekką nutę kawy. Jeśli chcesz przełamać mocny smak możesz dodać do kremu wiśnie i nasączyć biszkopt sokiem z wiśni lub alkoholem.
Ważne!
Pamiętaj karmelu nie wolno mieszać! Aby go zamieszać należy zakręcić patelnią w innym wypadku w kontakcie z łyżką skrystalizuje się.
Biszkopt dla ułatwienia możesz upiec dzień wcześniej.

zdj3

Smacznego!

1 skomentował “Tort Dobosza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *