Tort czekoladowo- kokosowy

image
Uwielbiam takie ciasta😊 Zostały mi biszkopty wiec nie pozostało nic innego jak upieczenie kolejnego ciasta. Miałam 20 minut, a w szafce pastę kokosowa wiec sprawa była jasna! Torcik kokosowo- czekoladowy z paleo czekolada❤️

Skladniki:

Biszkopt zrobcie maksymalnie z 1/2 składników jesli chcecie malutki torcik jak na zdjeciu :)

4 jajka
4 żółtka
1/3 szklanki ksylitolu
1/3 szklanki kakao lub karob
1/2 szklanki maki kokosowej (mozesz zastąpić ryżowa, jaglana, gryczana w zależności ktorej mozesz uzyc)

Dno formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier ubijamy dalej.
Stopniowo dodajemy żółtka na średnich obrotach miksera.
W osobnej misce przesiewamy suche składniki i stopniowo mieszamy z masa jajeczna.
Przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 20-25 min do suchego patyczka.

Całkowicie wystudzony mozemy przekroić na blaty.

pasta kokosowa 1/2 słoiczka
smietana lub mleko kokosowe 3-4 lyzki
Opcjonalnie wiorki kokosowe

Paleo czekolada:
Masło lub olej kokosowy ok 2-3 lyzki
Kakao gorzkie 1-2 lyzek lub karob
Ksylitol ok 3 lyzki (lub miod, syrop z agawy)

Biszkopt przekładamy rozpuszczona na malutkim ogniu pasta kokosowa z mlekiem kokosowym (3-4 lyzki). Tak aby pasta nie była zbyt płynna i trzymała si ma biszkopcie.
Mozemy posypać wiórkami.
Paleo czekolada standardowo: składniki do garnuszka az sie roztopi. Polewamy nasz torcik.
Przechowujemy w lodowce 😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *