Tiramisu (bez laktozy)

image

Tiramisu… Kojarzy mi sie z wyjazdami na narty do Włoch. Zeby było śmieszniej nigdy go nie zjadłam!

No coz przynajmniej jakis czas temu mogłam to nadrobic w zdrowej wersji.

Mezowi, ktory nie przepada za słodkościami smakowało bardzo- to znak, ze warto je przygotowac  😊

 

image

image

 

Składniki:

4 żółtka
4 białka
5 łyżek ksylitolu
4 lyzki amaretto (opcjonalnie)
1 szklanka śmietany kokosowej (schłodzonej w lodówce np. Real thai)
szczypta soli
Bezglutenowy biszkopt (przygotowany wczesniej)
1 szklanka mocnej kawy wystudzona
kakao

Biszkopt :
3 jajka
3 lyzki ksylitolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki maki kokosowej

Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy żółtka, cały czas mieszając na małych obrotach miksera. Następnie delikatnie dodajemy przesiane maki.
Mieszamy bardzo delikatnie.

Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.
Studzimy.

Przygotowanie kremu:

Oddzielamy żółtka od białek. W jednym naczyniu ucieramy żółtka z ksylitolem dodając go stopniowo. Pod koniec ucierania kiedy masa jest jasna i puszysta dodajemy amaretto (lub pomijamy ten krok). Osobno ubijamy śmietanę kokosowa i dodajemy stopniowo żółtka.
W drugim naczyniu ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy bialka z pozostała masa. Odstawiamy do lodówki.
Do zimnej kawy dodajemy resztę amaretto lub pomijamy. nasączamy biszkopty i układamy kolejno plasterek biszkoptu, mase, kakao.
Powtarzamy w zależności od wielkości i wysokosci naczynia. Przechowujemy w lodowce.
Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *