Szarlotka Paleo

image

Im wiecej sie uczę na temat świadomego odzywiania tym wiecej staram sie kombinować w kuchni. Bo zdrowo nie oznacza nudno, brzydko i niekoniecznie smacznie. To było pierwsze podejście , przepis i proporcje z głowy , „na oko” i przyznaje (choc nie wiem dlaczego a w sumie juz wiem!) miałam malutki problem z gora ciasta ktora za mocno sie kruszyła , ale w przepisie uwzględniam juz mała modyfikacje dzieki ktorej ten problem Was ominie :)

Dodam na koniec, ze ciasto jest równie smaczne co klasyczna szarlotka, wiec nie zastanawiacie sie ani sekundy do garnków! :)

skladniki :

70 g dobrej jakości (bio) lub klarowanego
1/2 szklanki oleju kokosowego
1,5szklanki  mąki kasztanowej
1, 5szklanki mąki jaglanej lub gryczanej
3 łyżki Miodu lub ksylitolu

ok 5-6 jabłek

Obie maki przesiewamy do miski, następnie dodajemy rozpuszczone wczesniej masło oraz olej kokosowy i mód lub ksylitol.

Z naszych składników powinna powstać kruszonka. Ponad polowe ciasta użyjemy na wytępienie spodu- blachę (w moim przypadku standardowa tortownicę wykładamy papierem do pieczenia), wsypujemy nasze składniki i ugniatamy dokładnie widelcem.

Nastepnie obieramy i kroimy jakblka w kosteczkę (ja zmieszałam kosteczki z łyżka cynamonu), wykładamy na spod ciasta , a gore posypujemy reszta naszej kruszonki.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 1 godziny uważamy aby nie przypalić gory w razie potrzeby przykrywamy blacha.

Smacznego :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *