Szarlotka bezglutenowa z pianka

image

Kolejna improwizacja. Uwielbiam wchodzic do kuchni brac to co mam pod ręka i mieszać czasami wyjdzie cos bardzo fajnego sprobujcie😊

To ciasto mnie nie zawiodło, wyszło lepsze niz sie spodziewałam mimo, ze mrożone maliny zadziałały na spod w efekcie całość wyszła genialna – ciasto nie jest suche. Beza na ksylitolu najlepsza jest drugiego dnia kiedy troche wyschnie.

 
image image imageSkladniki na tortownicę o średnicy 26 cm :

150 g maki jaglanej
100 g maki kokosowej
50 g maki (kasztanowej lub ziemniaczanej)
filiżanka płynnego oleju kokosowego (lub wiecej w miare zagniatania ciasta kontrolujecie konsystencje)
3 żółtka
30-40 g ksylitolu (według uznania)

Masa owocowa:

4 jabłka (pokrojone w kosteczkę)
100-150 g malin (u mnie mrożone)

Mozecie uzyc samych jabłek skropionych cytryna z dodatkiem cynamonu

Niezależnie od nadzienia mozecie dodać łyżkę lub dwie miodu lub ksylitolu opcjonalnie.

Gora:

4 białka
70 g ksylitolu
2 łyżeczki maki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na spod zagniatamy, wyklejamy tortownicę wczesniej wyłożona papierem do pieczenia. Pamietajmy o wyższych bokach aby nie wypadały nam owoce 😊
Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodowki na godzine. Następnie pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach (gora/dol).

Wyciągamy i studzimy. Ubijamy białka z ksylitolem na koniec dodajemy make ziemniaczana.
Na upieczony spod wykładamy mase owocowa, a na gore nasza piankę.

Całość pieczemy w termoobiegu w 160 stopniach przez ok. 40 minut.
Pilnujemy aby gora zbyt mocno sie nie zarumieniła (mozemy ja przykryć).

Studzimy 😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *