świąteczne cake pops

 

image (39)

Coś w klimacie świątecznym:) cake pops bałwanki coś dla małych i dużych, fajny pomysł na słodki prezent. Można wykonać je w trybie ekspresowym i zamiast piec bazę w postaci babki/biszkoptu kupić gotowy (wersja dla mocno zapracowanych).

Składniki na około 20 sztuk :

400 g biszkoptu np. czekoladowego (możesz kupić gotowy lub upiec)
150 g serka mascarpone
470 g białej czekolady
4-6 kostek gorzkiej czekolady
barwniki w pisaku lub kolorowa masa cukrowa w pisakach (dostępna np. w piotrze i pawle)
Patyczki do lizaków 20 sztuk

image (33)

Serek mascarpone wymieszaj z 70 g rozpuszczonej białej czekolady. Ciasto pokrusz i dokładnie wymieszaj z kremem. Uformuj kulę i włóż do zamrażarki na 20 minut.

Wyjmij ciasto i uformuj kuleczki o równej wielkości, włóż do zamrażarki na kolejne 20 minut.

Rozpuść kilka kostek gorzkiej czekolady. Wyjmij kuleczki z zamrażarki. Końcówki patyczków zanurz w roztopionej czekoladzie i natychmiast wetknij do kuleczek. Wszystkie układamy patyczkami do góry i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Po wyciągnięciu z lodówki nasze cake pops zanurzamy w rozpuszczonej białej czekoladzie (czekamy aż nadmiar czekolady skapnie, odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia), czekamy aż do zastygnięcia czekolady.

Pisakami zdobimy nasze bałwanki robimy oczy, buzię i nosek.
Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

1 skomentował “świąteczne cake pops

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *