Sos indyjski miętowy

IMG_0587

Składniki:

świeża mięta (doniczka)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
2 zielone papryczki chilli

2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki kminu
pół łyżeczki chat masala
sól
oliwa z oliwek
jogurt naturalny (mały)

Na rozgrzanej w rondelku jednej łyżeczce oleju podsmażamy przez około 3 minuty kmin oraz drobno posiekane cebulę i papryczki. Następnie dodajemy posiekane liście mięty i smażymy przez kolejne 2 minuty. Składniki z rondelka przekładamy do blendera razem z czosnkiem, imbirem i sokiem z cytryny. Wszystko razem miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i chat masala. Dodajemy jogurt naturalny.
Pamiętaj sos jest ostry!jeśli smak okaże się za mocny dodaj więcej jogurtu naturalnego.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *