Ślimaczki cynamonowe

image
składniki :

450 g maki pszennej
50 g ksylitolu
1 łyżeczka soli
Pól kostki świeżych drożdży
120 ml wody
120 ml mleka
60 g masła
1 jajko

Nadzienie:

1/3 szklanki ksylitolu
125 g masła
3 łyżeczki cynamonu

image image image image image image

 

Do kubka wlewamy mleko, dodajemy dwie lyzki ksylitolu i pokruszone drożdże (odstawiamy do wyrośnięcia).
Przesianą make mieszamy z reszta ksylitolu, sola, dodajemy jako, rozpuszczone masło, wodę, drożdże. Wyrobiamy chwile ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Robimy w tym czasie nadzienie- rozpuszczone masło mieszamy z ksylitolem oraz cynamonem (ja do części dodałam kawałki jabłek tym sposobem otrzymałam dwa rodzaje moich ślimaczkow).
Ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwile, rozwałkowujemy na prostokąt,nakładamy nasze nadzienie (lub nadzienia) i zawijamy w roladkę, ktora następnie kroimy (mniej wiecej co 4-5 cm). Ślimaczki wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut.
Przed wstawieniem nasze ślimaczki mozemy posmarować roztrzepanym jajkiem
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *