Roladka z łososia z nadzieniem serowym

Często przy okazji różnych spotkań towarzyskich staram się wyszukiwać przekąski na zimno, które dla nas gospodarzy są niezwykle przyjazne. Przygotowanie i udekorowane wcześniej czekają grzecznie na swoją kolej…;) Tak było też z moją roladką, którą zobaczyłam na jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych jednak poszłam o krok dalej stwierdziłam, że wstyd ładować do środka gotowy smakowy serek i zrobiłam go sama co zajęło ok 2 min (razem z mieszaniem). Rolada wyłożona na zwykłą deskę do krojenia pokrytą papierem do pieczenia prezentuje się imponująco i z tego co wiem wszystkim smakowała 😉

10966499_935759143121007_1991520275_n

11158181_935759166454338_60658467_n

Składniki :

ok 300 g łososia wędzonego w plastrach
serek typu philadelphia ok 400-500 g
ogórek surowy duży
ulubione zioła suszone (możecie też dodać świeżą kolendrę)
cytryna
kilka listków rukoli

potrzebujemy folię spożywczą oraz foremkę dosyć wąską (ja takiej nie posiadałam więc pobawiłam się w wypełnianie dużej tak aby powstał pożądany kształt.

11156843_935759149787673_438865653_n

Formę wykładamy folią spożywczą. Układamy plastry łososia tak aby wystawały poza brzegi foremek, resztki łososia siekamy i mieszamy z serkiem doprawionym uprzednio ulubionymi ziołami i świeżym pieprzem. Ogórka obierając obieraczką do warzyw wycinamy cieniutkie plastry które następnie należy osuszyć ręcznikiem papierowym. Układamy po plasterku ogórka,a następnie kolejną porcję serka i znowu ogórka. Zamykamy brzegi łososia i foli tworząc roladę. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem układamy plasterki cytryny i rukolę.

smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *