Pizza gryczana

 11418588_969287636434824_1703618228_n

Tak wiem…też uwielbiam pizzę, ale umówmy się taką jaką lubię mogę zjeść raz w tygodniu w porywie…zazwyczaj raz w miesiącu :) Ale jak to Ja znalazłam alternatywę bardzo smaczną…

Ciasto :

250 g mąki gryczanej
1 szklanka mąki kukurydzianej
7 g drożdży w proszku
1/2 łyżeczki soli np. himalajskiej
2,5 szklanki wody
0,5 łyżeczki ksylitolu
1 łyżka oliwy extra vergine

Dodatki :

sos (passata, oregano. bazylia, sól, czosnek)
pomidorki koktajlowe
szynka włoska
rukola
cukinia
ser ricotta (mozarella lub inny taki jak lubicie)
mozarella

11124110_969287506434837_1937814528_n (1)

11324054_969287626434825_969840914_n

11421634_969287629768158_1068937995_n

oczywiście z dodatkami można pofantazjować i pizzę podać nawet na słodko!

Suche składniki wymieszać w misce. Zrobić na środku wgłębienie i wlać ciepłą wodę oraz oliwę całość wymieszać dokładnie. Ciasto szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Schłodzone ciasto wyciągamy i sprawdzamy konsystencje jeśli będzie zbyt rzadkie podsypujemy mąką i formujemy placki na pizzę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy : kilka łyżek passaty mieszamy z czosnkiem, odrobiną soli, bazylią i oregano. Smarujemy nasze placki i nakładamy dodatki według uznania. Rukolą posypuję zawsze po wyciągnięciu z piekarnika. Pieczemy w 230-240 stopniach przez ok 15 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *