Pierniczki bezglutenowe

 

image

Nadszedl czas na Swiateczne przepisy❤️
Na pierwszy rzut pierniczki! Szybkie, proste w wykonaniu, pieczone kwadrans, wrzucone do puszek i tyle!
Sa smaczne same w sobie. My pewnie dla zabawy czesc ozdobimy przed samymi świetami 😊

Składniki (na 3 blachy) :

150 g mąki ryżowej,
100 g mąki gryczanej,
50 g mąki kukurydzianej,
40g mąki ziemniaczanej,
40 g maki jaglanej
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczk imbiru (w proszku lub świeżego)
1/2 łyżeczki soli
Szczypta świeżo mielonego pieprzu
Szczypta kardamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
Garść goździków (musza byc zmielone
60 g masła,
150 g płynnego miodu,
1 jajko

Masło z miodem umieszczamy w rondelku, rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do przestudzonej masy dodajemy pozostałe Przesiane maki mieszamy z soda, przyprawami, jajkiem, dodajemy miod i masło. Całość łączymy w jednolita mase.
Wkładamy na 30 minut do lodowki.
Ciasto wałkujemy, wycinamy pierniczki.
Wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 13-15 minut 180 stopni.
Gotowe pierniczki wkładamy do puszek ( aby zmiękły mozemy wlozyc kawałki jabłek, ale pamiętacie aby wymienic je co kilka dni).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *