Pieczone ziemniaki

Ostatnio doszłam do wniosku, że nie jadam ziemniaków a warto po nie sięgnąć! Zawierają potas, magnez, są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B. Zawierają mało tłuszczu.

Dzisiaj postawiłam na ziemniaki pieczone w piekarniku.

IMG_4963

Ziemniaki dokładnie myjemy!(najlepiej szczotką). Zawijamy w folię aluminiową wcześniej skropioną oliwą z oliwek. Możemy dodać ulubionych ziół do środka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut (duże ziemniaki 1 godzina). Następnie przyrządziłam sos z jogurtu naturalnego z dodatkiem: czosnku,chilli,papryki słodkiej i szczypty soli. Ziemniaki przekroiłam, polałam sosem, dodałam odrobinę parmezanu oraz szczypiorek:)

IMG_4955

IMG_4948

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *