Paleo babka czekoladowo-pomarańczowa

 

image

Składniki

2/3 szklanki oleju kokosowego lub masła
1 szklanka kakao
białka z 8 jaj
żółtka z 8 jaj
2 całe jaja
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
1 szklanka mleka kokosowego
100 g xylitolu
1 łyżeczka soli
1 szklanka przesianej mąki kokosowej
starta skórka z jednej pomarańczy
1 łyżeczka sody spożywczej

Rozgrzej piekarnik do temp. 170 stopni
W rondelku rozpuść olej kokosowy ( np. Olejowy raj) lub masło (dobrej jakości)  dodaj kakao i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
Ubijamy  białka z octem na sztywną pianę.
W osobnej misce mieszamy 2 całe jaja, żółtka, mleko kokosowe, ksylitol, skórkę z pomarańczy sól i wanilię.
Dodaje nasze kakaowe masło następnie make kokosowa i mieszamy następnie dodajemy białka.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 1 h 20 minut (do suchego patyczka).

image
Zabieramy sie za przygotowanie polewy:

3 lyzki ksylitolu, łyżka kakao lub karobu, 2 lyzki masła (zagotować szybko w rondelku).

polewamy babkę.

Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *