Nachosy

image

Typowa przekąska swietnie sprawdzająca sie wieczorem, w towarzystwie znajomych czy do filmu.

Zdrowa alternatywa paczkowanych nachosow.Dzisiaj w dwoch osłonach pieczone oraz smazone na oleju kokosowym.

 

imageimageimageimageskladniki (na dwie blachy) :

180 g maki kukurydzianej (jesli nie uznajecie z wiadomych wzgledow polecam jaglana lub gryczana

80 g maki kokosowej (lub kasztanowej mozecie pominąć i dodac wiecej jednej z wyżej wymienionych)

120 ml wody (cieplej)

50 ml oleju kokosowego (lub innego tluszczu)

sol i opcjonalnie inne przyprawy jak chilli, oregano, bazyli

Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze z hakiem i wyrabiamy ciasto (mozemy oczywiscie zrobic to recznie). Ciasto odstawiamy na 30 min.

nastepnie wałkujemy na bardzo cienki placek i tniemy na kawałki.

wersja pieczona: 180 stopni i ok 15 minut

wersja smażona: rozgrzewamy olej i smażymy po 1-2 min z każdej strony.

polecam z guacamole oraz chilli con carne 😊❤️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *