mocno czekoladowe ciasteczka

11781802_1871724343053540_7899653666430705479_n

 

Jak to u nas bywa słodkości w wersji czekoladowej :) Czekolada 85% kakao, mąka razowa , domowe powidła śliwkowe i oczywiście zamiast cukru ksylitol. Wykonanie od początku do końca mój synuś (ten bardziej zainteresowany gotowaniem, drugi jest tylko od jedzenia). Co najdziwniejsze ciasteczek nie ruszył ani jeden ani drugi jednak pozostają przy wersji, że ze słodyczy najlepszy schabowy 😉

Mała podpowiedź! W kolejnych dniach po upieczeniu włóż ciasteczko na 20 sekund do mikrofali czekolada wspaniale się rozpuści a ciasteczko będzie cieplutkie :)

Składniki na około 10-12 ciastek :

1 szklanka mąki razowej
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki ksylitolu
2 łyżki kakao odtłuszczonego
1 łyżeczka sody
szczypta soli np. himalajskiej
1 łyżeczka cynamonu
100 g roztopionego masła
1 łyżka miodu
1/2 szklanki powideł śliwkowych
1 duże jajko
150 g ciemnej czekolady 85 % kakao

Do dużej miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, ksylitol, kakao, sodę, sól i cynamon- całość mieszamy.
W osobnej misce mieszamy roztopione masło z miodem, powidłami i jajkiem. Dodajemy do sypkich składników i mieszamy tak aby powstała jednolita masa. Na koniec dodajemy wcześniej posiekaną czekoladę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy ciasteczka (kulka, którą następnie należy docisnąć mają wyjść dość płaskie). Ciasteczka pieczemy w 175 stopniach ok 15 minut (około ponieważ wszystko zależne jest od wielkości ciastek).

Więcej zdjęć obiecuje jak tylko zainwestuje w komputer, który będzie chciał nawiązać ze mną współpracę :)

Smacznego kochani i pamiętajcie ciasteczka są dziecinnie proste do wykonania (dosłownie robił je 3 latek), a to świetna alternatywna kupnych słodkości przeładowanych cukrem fuj! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *