Mini pavlova z kremem limonkowym

image

Kolejna propozycja prostego deseru, idealnego na przyjęcia czy letnie spotkania w gronie znajomych.

Jedyne czego potrzebujecie to odrobina cierpliwosci przy bezach jesli używacie ksylitolu (ze stewia bedzie łatwiej, ale my wolimy smak ksylitolu).

image

Składniki na ok 8 sztuk :

5 białek jaj
Szczypta soli
1,5 szklanki ksylitolu
1 lyzeczka octu winnego
1 lyzeczka maki ziemniaczanej

Krem :

Puszka dobrze schłodzonej smietany kokosowej (np. Real thai)
Sok z 1/2 limonki
Skorka starta z 1 limonki
2-3 lyzki ksylitolu

Do podania : dowolne owoce

Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna pianę pod koniec ubijania stopniowo dodajemy ksylitol. Nasza beza bedzie lsnica i gęsta. Na koniec dodajemy łyżeczkę maki ziemniaczanej oraz octu winnego i delikatnie łączymy.

Bezy formujemy łyżka na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni. Po włożeniu zmniejszamy do 100 stopni.
Pieczemy ok 45-60 minut (tak naprawde beza na ksylitolu i tak potrzebuje kolejnych kilkunastu godzin aby odpowiednio sie wysuszyć).

Krem : Bita śmietane ubijamy z ksylitolem na sztywna mase, dodajemy sok z limonki i skórkę (limonkę koniecznie należy wczesniej wyparzyć).
Opcjonalnie mozemy dodac odrobine ziaren wanilii.

Przechowujemy nasz krem w lodowce.

Podajemy z owocami.

Smacznego 😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *