Makowiec bezglutenowy

Swieta Bozoego Narodzenia jedno z pierwszych skojarzeń? Makowiec!
I teraz musze sie do czegos przyznać nigdy go nie jadam! Nie przepadam za makiem i juz.
Ale dla wszystkich fanów wersja bezglutenowa.
Bardzo prosta i szybka w wykonaniu 😊
image

Składniki :
Mąka migdałowa 350 g
maka jaglana 150
3 jajka
Proszek do pieczenia bezglutenowy 2 łyżeczki
Mak 175 g
Daktyle 3 garście
Śliwki suszone 2 garście
Rodzynki 1 garść
Olej kokosowy 1 łyżka
Miód 3 łyżki
Skórka starta ze sparzonej pomarańczy

Gotujemy mak i odcedzamy dokładnie.
scieramy skórkę z pomarańczy.
Mak, suszone owoce i skórkę z pomarańczy mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa.

Ciasto:
Mieszamy mąkę migdałową, jaglana i proszek do pieczenia
Dodajemy jajka ,olej kokosowy i miód – mieszamy.
Następnie rozprowadzany masę na papierze do pieczenia lub czystej silikonowej macie
Formujemy prostokąt o wymiarach ok 30×25 cm
Na cieście rozprowadzamy masę makową
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C
Zwijamy w roladę, po czym owijamy papierem do pieczenia.
Piec przez ok 50 min. (wcześniej należy sprawdzić, czy ciasto się nie przypieka!)
Po upieczeniu ciasto zostawić na noc do zasklepienia ewentualnych pęknięć.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *