Lody waniliowe

11352251_970792646284323_649634516_n

Kolejne lody waniliowe (testowałam wile przepisów) w tym ten bardzo podobny. Tm razem wprowadziłam modyfikację dotyczącą cukru (zamieniłam na ksylitol) oraz ilości mleka. Klasyczne w smaku, puszyste, moim zdanie nie wymagają mieszania w trakcie mrożenia.

Składniki :

5 żółtek
70 g ksylitolu
300 ml śmietany kremówki
200 ml mleka
4 łyżki jogurtu greckiego
2 laski wanilii

W metalowej misce ucieramy żółtka na puszystą, prawie białą pianę.Do masy jajecznej dodajemy prawdziwą wanilię.
Miskę z masą jajeczną stawiamy na garnku z gotującą się wodą (pod garnkiem minimalny ogień) i cały czas mieszamy. Masa ma mieć konsystencję kremu ok 3-4 minuty.
Zdejmujemy masę z garnka z wodą i ubijamy aż wystygnie. Po ostygnięciu dodajemy po łyżce jogurtu greckiego cały czas ubijając.Dodajemy również mleko.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z ksylitolem.
Do śmietany kremówki cały czas miksując dodajemy po łyżce masy jajecznej. Połączone masy przelewamy do pojemnika i mrozimy.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *