Lody czekoladowe bez maszyny

11541274_970792766284311_1584323593_n

Latem większość z nas na ochłodę nie wiedzieć dlaczego zamiast szklanki zimnej wody wybiera… lody 😀 Ok ok rozumiem są pyszne, ale zanim kupimy kolejnego rożka czy inny wynalazek prosto z zamrażarki super marketu zastanówmy się czy nie lepiej zrobić swoją wersję np. na ksylitolu.

Spokojnie mogę je podać dzieciakom i wiem co jest w środku, wybrałam czekoladę lindt 85% kakao i 1/2 mlecznej dla przełamania smaku. Przygotowujemy je oczywiście dzień wcześniej. Jasne zajmie nam to więcej czasu niż kupienie gotowca, ale wybierajmy świadomie :)

Składniki :

400 ml śmietany kremówki
400 ml mleka
4 żółtka
70 g cukru ksylitolu
200 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady

11268097_970793126284275_912198672_n

11637928_970792976284290_358697934_n

10384971_970792952950959_784963396_n

11647379_970792929617628_222907180_n

11292002_970792866284301_363901887_n

11652117_970793022950952_2073304932_n

11541291_970792836284304_1199360332_n

W garnuszku z grubym dnem mieszamy śmietanę kremówkę, mleko i cukier. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru, mieszamy i zdejmujemy z palnika (nie doprowadzamy do zagotowania.

Żółtka ubijamy mikserem do białości. Wlewamy do garnuszka z mlekiem mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia. Jeśli zagotujemy masa może się zważyć. Zdejmujemy garnek na bok i dodajemy połamaną czekoladę mieszamy aż cała ładnie się rozpuści.

Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki (ja zostawiam na noc ale jeśli obawiacie się o grudki możecie co kilka godzin wyjąć masę i przemieszać – ja jeszcze nie musiałam tego robić).

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *