Kruche ciasteczka

image (40)

Kruche ciasteczka chyba lubią wszyscy. Miałam już dosyć przyprawy piernikowej i cynamonu ze względu na okres świąteczny a chciałam zachować jakiś mały akcent dlatego użyłam stempla zakupionego na tortowni. Uwaga ciasteczka znikają w niesamowitym tempie:)

Składniki na dwie duże blachy :

175 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
400 g mąki pszennej
2 duże jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i cukier waniliowy mieszamy.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem i solą.

Wsypujemy suche składniki do masy, łączymy delikatnie. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie by je rozwałkować dodajemy jeszcze trochę mąki (musimy uważać jeśli dodamy jej za dużo ciasteczka po upieczeniu będą zbyt twarde).

Ciasto dzielimy na dwie części, z każdej robimy płaski prostokąt owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 40 minut.
Wyciągamy pierwszą część, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na ok 0,5-1 cm. Wycinamy ciasteczka (ja dodatkowo użyłam stempelka do ciastek).

Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10 minut.

image (31)

Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *