Krem z kukurydzy

IMG_0585

Składniki (na 4-5 porcji) :
4 puszki kukurydzy
2 łyżki masła
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej pasty curry lub 1 łyżeczka curry w proszku
500 ml wody lub wywaru z jarzyn
500 ml mleka kokosowego
świeża papryczka chili
Dodatki : chipsy z szynki parmeńskiej, łyżeczka serka mascarpone.
Do garnka włożyć masło i rozpuść. Dodaj do niego starty imbir, czosnek i pastę curry (lub curry w proszku) oraz papryczkę chili. Mieszaj do zarumienienia. Wsyp kukurydzę i smaż przez 2 minuty mieszając co chwilkę. Dodaj kurkumę, ostrą paprykę w proszku i wymieszaj. Dodaj wodę i zagotuj aż ziarna kukurydzy zmiękną. Następnie dodaj mleko kokosowe i zagotuj raz jeszcze. Zupę należy zmiksować (u mnie blender ręczny), przetrzyj przez sito, pozostałości zmiksuj jeszcze raz i kolejny raz przetrzyj przez sito. Powinien powstać gładki krem.
Dodatki : blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć plasterki szynki parmeńskiej. Piec w piekarniku w 200 stopniach przez kilka minut aż będą zarumienione i chrupkie.
Na koniec dodaj do każdej porcji łyżeczkę serka mascarpone.
Smacznego!

1 skomentował “Krem z kukurydzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *