Krem z kalafiora z oliwą truflową i chipsami z liści

image (26)

Moja kolejna propozycja to krem z kalafiora. Smak możemy podkręcić oliwą truflowa. Na dodatki wybrałam klasyczne ciemne grzanki, uprażone pestki dyni i chipsy z liści kalafiora (nic nie może się zmarnować ;).Dodatkowo możemy jeden z dodatków pominąć i dodać prażony kalafior. Swoją drogą mają bardzo oryginalny smak. Jak dla mnie mistrzostwo!

Składniki na krem :

1 duży kalafior
1 duży ziemniak
1 duża cebula
25 g masła
1 łyżka oleju rzepakowego
ok. 1 litra bulionu
sól
pieprz
oliwa truflowa
jogurt naturalny

Składniki na chipsy :

liście z naszego kalafiora
0,5 łyżeczki chilli (możesz dodać mniej lub pominąć)
0,5 łyżeczki soli
skórka otarta z połowy cytryny
2-3 łyżki oliwy

Prażony kalafior :

Potrzebujemy dwie małe różyczki kalafiora
curry
sól
odrobina oliwy

Kalafior obieramy z liści (usuwamy z nich grube włókna i tniemy na mniejsze części,osuszamy odstawiamy na bok). Obraną cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło wraz z olejem. Wrzucamy pokrojony kalafior, ziemniaka, cebulę i dusimy ok 10 min. na małym ogniu. Wlewamy bulion i czekamy aż wszystko się zagotuje. Następnie gotujemy ok 20 min. aż wszystkie warzywa zmiękną. Całość miksujemy dodajemy pieprz, sól, jogurt naturalny (powinien wystarczyć jeden mały).

Przygotowujemy dodatki.

image (29)

Liście marynujemy w wymieszanych przyprawach,startej skórce z cytryny w oleju. Odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i pieczemy przez kilka minut.

Różyczki kalafiora kroimy, dodajemy curry i sól. Prażymy na patelni.

Pestki dyni prażymy na patelni pilnując aby się nie spaliły :)

Grzanki- u mnie z chleba razowego pokrojonego. Przygotowane na patelni z odrobiną oliwy.

Pamiętajcie aby na samym końcu przed podaniem krem skropić oliwą truflową!

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *