Jagodzianki

804593_984947178202203_1794658253_n

NA WSTĘPIE DODAM ŻE JAK ZWYKLE MAM MEGA PROBLEM Z DODAWANIEM ZDJEC…komputer badziew, trup wręcz kiedyś wyrzucę przez okno (ale wtedy stracę kontakt z Wami:D), telefon nie chce z trupem współpracować itd. itd. jak kiedyś dorobię się lepszego kompa zacznę uzupełniać przepisy o większą ilość zdjęć 😉

Postanowiłam sobie, że w naszym domu dzieci zapamiętają zapach ciasta, świeżego chleba i innych cudownych wypieków zamiast szelestu papierków po cukierkach i batonikach. Ale wiecie, że wyobrażenia często mijają się z rzeczywistością – większość ciast u nas się marnowała (chyba, że spodziewałam się gości). Dzieci wcale nie rzucają się na słodycze jak małpki wypuszczone z klatki (to pewnie nawyki bo na szczęście nie wychowują się na soczkach z toną cukru, dosładzanych kaszkach i nutelli ). Owszem mają kontakt ze słodyczami w końcu to dzieci przedszkolne, ale chipsy to dla nich suszone jabłka, a ciacha- precelki bezglutenowe. Rarytas to wafelek bez czekolady (niestety nadal sztuczny) lub lody (robię je sama ewentualnie korzystamy z lodziarni w których WIEM jak wygląda ich skład i produkcja). Nie jestem eko mamą, mamą która wyklucza 100% cukru, pszenicy i mięsa. Uważam że eko nie istnieje nie w dzisiejszym świecie i dziecko to tylko dziecko- od jednego wafelka w tygodniu nie umrze 😉 ale to tylko moje zdanie… W każdym razie raz na jakiś czas nadal piekę w nadziei , że kiedyś dzieci pokochają domowe wypieki ( myślałam , że jagodzianki będą hitem,a dzieci spróbowały skomentowały z odpowiednim grymasem na twarzy, że SŁODKIE i odłożyły no cóż nie zmartwiło mnie to specjalnie). Są pyszne oczywiście nie użyłam cukru tylko ksylitol nie za dużo aby nie były przesłodzone.

Polecam!

Składniki (na 12 sztuk) :

50 g świeżych drożdży
szklanka ok 250 mleka
500 g mąki pszennej
1 jajko
5 żółtek
80 g g ksylitolu
120 g masła

Nadzienie :
400 g jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki ksylitolu

Dodatkowo :
żółtko oraz 1 łyżka mleka
na wierzch np. lukier ( cukier puder i pól białka jaja zmieszać )

Nadzienie : jagody zagotowujemy chwilę z mąką oraz ksylitolem. Studzimy.

11753669_1867465660146075_2971951411208394522_n

Ciepłę drożdże pokruszyć i wsypać do kubka, dodać pół szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka ubić z ksylitolem na puszystą masę. Mąkę przesiać do dużej miski, wlać drożdże, pozostałe pół szklanki ciepłego mleka, ubite z cukrem żółtka oraz roztopione masło (ostudzone). Wyrobić gładkie ciasto (aż będzie odchodzić od ręki). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do na około 1 i 1/2 godziny.
Ciasto wyłożyć na stolnicę, chwilę wyrabiać i całość podzielić na 12 równych części. Rozpłaszczyć kawałek ciasta w dłoniach na placek, nałożyć 2-3 łyżeczki jagód i zlepiać brzegi ciasta jak na pierogi (łączenie najlepiej jeśli będzie na spodzie). Formujemy wałeczek układamy na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Identycznie postępujemy z resztą ciasta. Potrzebne będą nam diwe blachy (bułeczki powinny mieć zachowane odpowiednie odstępy). Bułeczki odstawiamy na kolejne 30 min do wyrośnięcia.
Smarujemy górę jagodzianek żółtkiem zmieszanym z mlekiem.
Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 18 minut.Jagodzianki mają się znajdować w środkowej części piekarnika. Upiec drugą partię jagodzianek. Smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Jagodzianki dzień później – wkładamy na 30 sekund do mikrofalii smakują jak świeżo wyjęte z pieca!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *