Indyk w sosie musztardowo-miodowym

11255829_1834457740113534_6613639085148193917_o

Klasyka, która świetnie zastąpi gotową wędlinę, sprawdzi się na ciepło i na zimno. Można zwijać kawałki z warzywami w tortillę, dodać do sałatki opcji jak zwykle jest mnóstwo:) To jeden z moich (a najbardziej mojego męża ulubionych przepisów). W oryginalne był przyrządzany troszkę inaczej modyfikacja zrobiona typowo pod nasze smaki :) Jeśli nie lubisz miodu zastąp czymś innym. Jeśli ma być to 100% dietetyczna wersja do ostatniego etapu robienia sosu nie dodawaj majonezu!! Ale umówmy się od odrobiny jeszcze nikt nie umarł a jeśli chcesz już go dodać nie sięgaj po tego fit bo zazwyczaj fit wcale nie jest:p Kolejna alternatywa to majonez walden farms 0 kcal i problem z głowy :)

Ale do rzeczy bo się rozpisałam;)

Składniki :

– filet indyka (duży ponad kg)
– 4 łyżki sosu sojowego
– 1,5 łyżki miodu (lub syropu akacjowego, syropu figowego jeśli posiadacie)
– 1,5 łyżki powideł śliwkowych
– 1,5 łyżki octu winnego
– majonez
– musztarda stołowa

11182650_1834457733446868_8383762930258817320_o

Sos sojowy, miód, powidła oraz ocet winny zagotowujemy w rondelku po minucie odstawiamy i studzimy. Umyty filet indyka wkładamy do miski wlewamy marynatę, przykrywamy szczelnie i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie filet przekładamy na głęboką blachę podlewamy wodą do 1/3 wysokości i pieczemy w temp 180 stopni od godziny do półtorej w zależności od wielkości piersi z indyka.
Następnie kończymy sos- marynata która pozostała potrzebuje już tylko ok 2/3 słoiczka musztardy i ok. 2 łyżek majonezu. Na końcu doprawiamy go świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *