Hummus

humus

Składniki :

5 łyżek ziaren sezamu
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
sok z połówki cytryny
250 g ugotowanej ciecierzycy
80 ml wody (lub wywaru z gotowania ciecierzycy)
sól
Ciecierzyce moczymy całą noc w zimnej wodzie. Następnie wodę zmieniamy na świeżą i gotujemy 3 godziny aż stanie się miękka. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
Ziarna sezamu wysyp na suchą patelnię, co chwilę mieszamy (ziarna mają się uprażyć). Ostudzone ziarna mielimy blenderem razem z oliwią , dodajemy pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny) miksujemy dodając stopniowo ciecierzycę, wodę i sól. Mielimy na jednolita pastę.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *