Fondant czekoladowy

11291273_969737916389796_1009612110_n

Właśnie zauważyłam, że na blogu nie pojawił się mój ulubiony deser…jak to możliwe?? Fit nie fit fondant jest pyszny rzecz jasna nie jada się go regularnie, ale kiedy zaprosimy znajomych, rodzinę na kolację możemy być pewni że ten deser zrobi na wszystkich wrażenie! Jako dodatek użyłam lodów waniliowych (domowej roboty). Jest pyszny maksymalnie czekoladowy i tylko my decydujemy jak bardzo słodki. Jeśli chcemy urozmaicenia możemy do środka wrzucić kostkę białej czekolady, dodać chilli.

Składniki na 4 porcje :

180 g gorzkiej czekolady
3 jajka
60 g ksylitolu
30 g mąki
100 g masła

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki (najlepiej silikonowe smarujemy masłem. Masło oraz czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Jajka ubić mikserem, dodawać powoli cukier cały czas ubijając na puszystą masę. Przesianą mąkę dodać do rozpuszczonej czekolady. Następnie delikatnie połączyć obie masy i napełnić foremki. Wstawić foremki do piekarnika i piec ok 6-8 minut (uwierzcie w każdym piekarniku jest to inny czas sprawdzone) więc najlepiej jeśli przed wielką imprezą zrobicie jedną sztukę testową cały trik tkwi w tym aby po przekrojeniu ciastka wypłynęła czekolada. Gotowe ciasta wyciągamy z foremek na talerze (najlepiej smakują ciepłe).

Lody waniliowe (bez maszyny) :

300 ml śmietany kremówki 30% (zimnej)
2 jajka
80 g ksylitolu
1 łyżka wody przegotowanej
1 laska wanilii

Przygotujcie 3 miski- jednej umieszczamy śmietanę, w drugiej białka, w trzeciej żółtka.
Do żółtek dodajemy połowę cukru i 1 łyżkę wody. Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta.Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy ponownie.
Śmietanę również ubijamy na sztywną, błyszczącą pianę.
Do żółtek dodajemy stopniowo po 1 łyżce białka i mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy.
Dodajemy ziarenka z laski wanilii do masy.
Masę przekładamy do pojemnika i mrozimy
Gotowe!

11414563_969737909723130_2045819557_n

Kolejnym dodatkiem do mojego sufletu jest beza przygotowana wcześniej w formie ślimaczka, roztopiona czekolada i owoce granatu.
Oczywiście tutaj możecie poddać się fantazji.

Smacznego!

1 skomentował “Fondant czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *