Fit donuts

10978607_1781300502095925_7614957199794199140_n

Coś nowego głównie ze względu na tłusty czwartek, ale… sami się przekonacie że to świetna alternatywa na „coś” słodkiego kiedy najdzie Was ochota lub bułeczki na śniadanie w zależności jak je uformujecie :) Można oczywiście zrobić z nich bardziej tradycyjną wersję pączków i nadziać konfiturą lub ciasto przełożyć do foremki i upiec chlebek jak zawsze możliwości jest tyle na ile pozwoli nam nasza wyobraźnia. Na koniec dodam w końcu udało mi się w spokoju zjeść mojego fit „pączka” i absolutnie w trakcie jedzenia nie tęskniłam za tradycyjną wersją :)

1 szklanka mąki pełnoziarnistej
30 g otrębów orkiszowych
3 łyżki ksylitolu
1 łyżka masła
pół szklanki mleka
jajko
szczypta soli
7 g drożdży suchych
nadzienie (do tradycyjnych pączków)
gorzka czekolada (jako polewa do oponek)

10959537_1781300465429262_6265612904395768590_n

Połączyć wszystkie składniki (mleko podgrzać, masło roztopić), wyrobić gładką masę i odstawić na 1-2 godzin.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto ( do mojego trzeba było dodać trochę mąki) na wysypanej mąką stolnicy na dość gruby placek i szklanką wycinamy możliwie duże koła, które potem odrobinę rozciągamy, aby łatwiej była nam domknąć w środku dżem (1 łyżeczka do każdego).

Oponki:
Część ciasta rozwałkować na placek grubości ok 1 cm, największą szklanką wyciąć duże koła, a następnie kieliszkiem środki.
Również ułożyć na papierze
Obie wersje pieczemy 25 minut w temp 180 stopni
Ponieważ kocham czekoladę moje dostaną w gratisie polewę z gorzkiej czekolady smacznego wszystkim!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *