Falafel

image (23)

Dzisiaj mam dla Was coś nowego do niedawna również dla mnie…wydawało mi się, że jestem tylko i wyłącznie mięsożerna…No właśnie wydawało! Falafel rozwiał moje wszelkie wątpliwości- obiad bez mięsa czy ryby również może być smaczny. Spróbujcie prócz zalania wodą ciecierzycy na całą noc jest to danie ekspresowe i pyszne! Możemy do niego zrobić sos tahini lub czosnkowy na bazie jogurtu i upiec chlebki pita lub podać z ryżem, grilowanymi warzywami. Zmodyfikować i dodać sos pomidorowy, zapiec w piekarniku możliwości są nieograniczone. Kuchnia jest po to by tworzyć, zajrzyjcie do lodówki i kombinujcie:)

 

image (15)

image (22)

image (21)

Składniki na około 30 sztuk :

300 g suchej ciecierzycy
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
0,5 łyżeczki zmielonych ziaren kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki chilli
1 łyżeczka soli himalajskiej
sok z połowy cytryny
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju rzepakowego

Dzień wcześniej najlepiej na wieczór zalewamy ciecierzycę wodą. Następnego dnia należy ją odcedzić, opłukać i zmielić w blenderze razem z cebulą i czosnkiem. Do masy dodajemy wszystkie przyprawy i w razie potrzeby 1-2 łyżek wody. Formujemy kuleczki i smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *