Drożdżówki z truskawkami i masa serowa

image

Drożdżówki uwielbiane przez wiele osob…te wyjątkowe lekkie,puszyste,pyszne i niezbyt slodkie. Wykonanie proste i szybkie chyba nie misze tłumaczyć,ze lepiej upiec takie niz kupować sztuczne w sklepie? :)

image

Składniki (na 9 drożdżówek ) :

3 szklanki mąki
30 g świeżych drożdży
200 ml mleka
4 lyzki ksylitolu
2 jajka
80 g roztopionego masła
szczypta soli

 

image

 

 

 

 

 

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru i zostawić do wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać masło, roztrzepane jajka, cukier puder, szczyptę soli i drożdże , wyrobić gładkie ciasto. Uformować w kulkę, włożyć do miski, przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Masa serowa :

500 g twarogu
Zółtko
3 lyzki ksylitolu

Kilka truskawek

Składniki ucieramy na gładka mase.

Ciasto dzielimy na 9 części, formujemy kulki i przekladamy na blachę (wczesniej wyłożona papierem do pieczenia).Buleczki odstawiamy na kolejne 40 min do wyrośnięcia. Następnie bierzemy szklankę i przykładamy do każdej „bułeczki” robiąc wglebienie na nadzienie serowe. Na samym koncu układamy kawałki truskawek, a brzegi drożdżówek smarujemy jajkiem.
Pieczemy ok 20-25 min w 190 stopniach.image

image

image

image

image

image

image

image

image

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *