Domowy marcepan

image

Marcepan migdałowy. Mozemy uzyc go do ciast, ciasteczek, jesc samego albo zrobic praliny w czekoladzie. W każdej postaci bedzie tak samo smaczny 😊

image

Składniki na 300g :

200 g migdałów
3 lyzki wody
60 g ksylitolu

Migdały (bez skorki) miksujemy na mączkę. Bardzo wazne jest aby nie przegapić momentu w którym mączka zacznie sie kleić 😉
Bierzemy rondelek i rozpuszczamy ksylitol z woda na małym ogniu. Dodajemy mączkę zagotowujemy przez chwile, następnie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając czekamy az konsystencja zgęstnieje.
Odstawiamy do ostygnięcia , formujemy kule lub inny kształt, zawijamy w papier do pieczenia i przechowujemy do 2 tyg. W lodowce :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *