Ciasto z kremem czekoladowym

 

image

Za każdym razem staram sie pójść o krok dalej w moich wypiekach. Maja byc coraz zdrowsze, „czyste” , dla osob ktore nie chca lub nie moga spożywać cukru i glutenu.

Nam tez sie troche przyjemnosci od zycia należy 😄

Ciacho wyszło bardzo dobre. Dwie wskazówki: musi postać przez noc w lodowce aby krem nabrał odpowiedniej gęstości oraz spod lekko nabrał wilgoci (stanie sie bardziej miękki).

 

imageimage

 

image

skladniki :

5 jajek
2 łyżki oleju kokosowego
10 łyżek mąki kokosowej
4 lyzki maki jaglanej (lub kasztanowej)
2 łyżki ksylitolu

Krem:

400 ml mleka kokosowego
25g mąki kasztanowej
2 lyzki nasion chia
3 żółtka
2 łyżeczki ksylitolu
Opcjonalnie : skorka z pomaranczy i sok z 1/2 owocu (ja tym razem nie dodałam, ale to dobry pomysł)

Polewa :

2 lyzki masła lub oleju kokosowego (z masłem uwazam, ze smak wychodzi lepszy)
1 łyżka ksylitolu
1-2 lyzek kakao

Na gore mozna polozyc dowolne owoce

Składniki na ciasto miksujemy na jednolita mase, przekładamy do foremki najlepiej sylikonowej i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.

Do podgrzanego mleka kokosowego dodajemy: przesianą make , żółtka, ksylitol, kakao, wszystko mieszamy do momentu az powstanie gładka masa. Dodajemy nasiona chia i wstawiamy na kilka godzin do lodowki- koedy masa zacznie gęstnieć wykładamy na upieczony wczesniej spod. Wkładamy do lodowki najlepiej na cała noc (gdyby masa nie gęstniała odpowiednio dodajcie nasion chia lub maki).
Polewamy polewa (składniki na polewe umieszczamy w rondelku i podgrzewamy).
Czekoladowa polewa moze rowniez zastygnąć w lodowce.
Przed podaniem nakładamy owoce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *