Ciasto mocno czekoladowe z musem cytrynowym

image(2)

Składniki :

250 g gorzkiej czekolady
170 g masła
4 duże jajka
200 g cukru pudru

Mus cytrynowy :

150 ml soku z cytryny
skórka z 2 cytryn
1,5 łyżki żelatyny
3 duże jajka ( w temp. pokojowej)
100 g cukru pudru
300 ml śmietany kremówki

Ciasto czekoladowe :

Czekoladę i masło rozpuść w rondelku dokładnie mieszając . Dodaj połowę cukru i odstaw do ostudzenia.

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec zacznij dodawać cukier puder. Powinna powstać lśniąca i bardzo sztywna piana. Następnie zmiksuj z żółtkami. Do uzyskanej piany wmieszaj masę czekoladową.

Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy.
Na dolną półkę włóż blachę i napełnij zagotowaną wodą. Na środkową półkę włóż tortownicę z ciastem. Powinno być dobre po ok. 40 minutach.

Mus cytrynowy :

Sok z cytryny wlej do rondelka, dodaj skórkę i żelatynę. Odstaw na kilka minut (żelatyna w tym czasie napęcznieje. Rozpuścić, żelatynę (pilnować aby się nie zagotowała!).

Śmietankę ubij i połącz z ubitą masą jajeczną. Dodaj sok z cytryny i całość włóż do lodówki. Lekko tężejący mus wyłóż na ostudzone ciasto.

Boki ozdobiłam waflowymi rurkami(identyczne dostaniecie w Lidlu).

image(3)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *