Ciasto jaglane

 

image

Propozycja na fit ciasto jaglane. Pożywne, bez wyrzutów sumienia, czekoladowe i z nuta aromatu pomarańczowego pycha!

Przepis postaram sie odtworzyć bo jak zwykle całość została robiona „na oko” :)

image

 

image
image

 

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm

Spod :

kasza jaglana 150 g

jajko 2 sztuki rozmiar L

2 lyzki maki kasztanowej

2 lyzki ksylitolu

Kasze należy dwukrotnie przelać zimna woda, a następnie ugotować. Kiedy kasza ostygnie wbijamy do niej jajka, wsypujemy make oraz ksylitol całość łączymy. Wykładamy dno tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika temp. 175 stopni czas ok. 30-35 minut. Studzimy.

krem :

ok. 150-200 g kaszy jaglanej

3 lyzki karobu

2-3 lyzki miodu

skorka z jednej pomaranczy

sok wyciśnięty z 2 pomaranczy

1,5 lyzki nasion chia

opcjonalnie mozecie dodać pol tabliczki rozpuszczonej uprzednio w kapieli wodnej czekolady (ja nie dodawałam )

 

Ugotowana kasze mieszamy z reszta składników i blendujemy na gładka mase dzieki nasiona chia bedzie dosyc gęsta. Mozecie na chwile wstawić ja do lodowki. Wykładamy na upieczony spod i przechowujemy w lodowce.

smacznego :)

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *