Ciasto gryczane z jogurtem

10606120_1763397453886230_2457187334355763421_n

Ostatnio zainspirowana zdjęciami ciasta wizualnie idealnego (ciemne co wskazywało na zawartość kakao ), poprosiłam o przepis (dziękuję Maju) i zaczęłam mieszać. Czy jest dobre? oceńcie sami nie smakuje jak typowe ciacho na mące pszennej, ale przecież nie ma tak smakować. Jest za to zdrową alternatywą dla wszystkich aktywnych fit osób. Z czystym sumieniem można je również podać dzieciakom :)

Jak dla mnie ciasto idealne można z nim kombinować na wiele sposobów i zmieniać smaki, proste, szybkie i zawsze wyjdzie.

 

Składniki :

ok. 300 g jogurtu naturalnego
1 kubeczek oleju roślinnego
3 kubeczki (od jogurtu) mąki gryczanej
0,5 kubeczka (od jogurtu) cukru trzcinowego
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia

(Moje proporcje pasują do tortownicy o średnicy 25 cm)

Do miski wlewamy jogurt, następne olej roślinny.Wbijamy do masy 6 całe jajek i mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy odmierzone 3 kubki po jogurcie mąki, dodajemy do mąki proszek do pieczenia, pół szklanki cukru. Wymieszane suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy łyżką aż do połączenia składników. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C 70-80 minut (jeśli jogurt był rzadki, może być dłużej). Musimy sprawdzać czy ciasto się upiekło patyczkiem (gdy jest suchy, znaczy że ciasto gotowe.

Do mojej wersji dodałam kakao, ale możecie spokojnie je pominąć. Dobrym pomysłem będzie też dodanie owoców, kawałków gorzkiej czekolady lub zupełnie innej mąki.Jak zawsze zachęcam do kombinowania :)

2 skomentowało “Ciasto gryczane z jogurtem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *