Ciasteczka marcepanowe bezglutenowe

image

 

Swieta coraz bliżej, wiekszosc z Was wpadła pewnie juz w szał przygotowań na te wyjątkowe dni w roku 😊

Ostatnio dodałam przepis na domowy marcepan. Czas na przepis w którym mozemy, a wrecz musimy! wykorzystać.

Ciasteczka wyszły pyszne!

image

image

Skladniki :

70 g maki gryczanej
70 g maki jaglanej
70 g maki kasztanowej
120 ml oleju kokosowego
40 g ksylitolu zmielonego na puder
100 g marcepanu (przepis na stronie)
1 jajko
Szczypta soli
Ziarna z jednej laski wanilii

 

 

Wszystkie składniki łączymy,marcepan ścieramy na tarce, wyrabiamy ciasto.
Przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy przy użyciu folii spożywczej.
Wycinamy dowolne ciastka i przekładamy na blachę.
Pieczemy ok 8-10 min (w zależności od wielkości ciastek) w 180 stopniach.

Polewa (opcjonalnie)

Olej kokosowy
Kakao lub karob
Ksylitol

3 lyzki oleju, łyżka karobu lub kakao, lyzeczka ksylitolu (wszystko w rondelku łączymy w całośc.

Mozemy rowniez zamiast oleju uzyc masła dobrej jakości :)

Lub gotowa czekolada np. Cocoa (na cukrze kokosowym) – wystarcza 4-5 kostek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *