Ciasteczka imbirowe (bezglutenowe)

 

image

 

 

Nie mam pojęcia dlaczego ten przepis jeszcze nie ujrzał swiatla dziennego! Ciasteczka sa pyszne, moim zdaniem idealnie wpisują sie w klimat swiąteczny i sa niesamowicie aromatyczne :)

Składniki:

330g mąki (1/3 maki gryczanej, 1/3 maki jaglanej, 1/3 do wyboru ziemniaczanej, kukurydzianej, kasztanowej, kokosowej)
1 łyżeczka sody
szczypta soli
12 łyżek masła
2 łyżki zmielonego imbiru (w proszku)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
2/3 szklanki Ksylitolu
1/4 szklanki melasy
2 łyżki świeżego, startego na drobnych oczkach imbiru
1 jajko
1 żółtko
Dodatkowo:
1/3 szklanki ksylitolu do obtoczenia ciasteczek

Masło wkladamy do rondelka, podgrzewamy do lekkiego zarumienienia. Zdjejmujemy z ognia

Do masła dodajemy zmielone przyprawy, mieszamy i odstawiamy  na 5 minut do przestygnięcia.

W międzyczasie musimy przesiać  mąkę i wymieszać ją z sodą oraz solą.

Do masła z przyprawami dodajemy ksylitol , melasę, świeży imbir i łączymy w całość . Dodajemy  jajko, żółtko i jeszcze raz mieszamy . Na końcu wsypujemy  mąkę i dokładnie łączymy  ze sobą składniki.

cisto przekładamy do miski, przykrywamy szczelnie folia i odkładamy do lodowki na 1 godzine.

Ze schłodzonego ciasta odrywamy kawałki i w dłoniach formujemy kuleczki. Obtaczamy je w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 stopniach  na funkcji termoobieg przez ok. 15 minut.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *