Ciasteczka czekoladowe bezglutenowe

 

image
Cały czas poszukuje slodkosci idealnych dla moich chłopców. Testujemy, staje na rzęsach w nadzieji ze w koncu cos ich zachwyci!
No coz jeden z chłopców stwierdził , ze sa pyszne jak zjadł polowe stwierdził ze nie lubi jednak 😂🙈 Drugi był zachwycony powyjadal nawet okruszki bo podobnie jak mamusia to czekoladowy potwór😄
Ciastka sa pyszne , polecam jedynie dodać wiecej powideł śliwkowych powinny byc wówczas bardziej wilgotne 😉

image

 

 

Składniki na ok 16-18 sztuk :

3/4 szklanki maki jaglanej
1/2 szklanki maki kokosowej
1/2 szklanki maki gryczanej
1/2 szklanki ksylitolu
3łyżki kakao
1 łyżeczka sody (opcjonalnie)
szczypta soli
1/2 cynamonu
100 g masła (roztopionego)
3 lyzki powideł śliwkowych
2 jajka
100 – 150 g ciemnej czekolady, pokrojonej w kosteczkę (dobrej jakości lub domowej)

Do dużej miski wsypujemy mąki,ksylitol, kakao, sodę, sól i cynamon mieszamy.
W oddzielnej misce mieszamy roztopione masło z powidłami i jajkami. Dodajemy do sypkich składników i krótko mieszamy na jednolitą masę, na koniec Wsypujemy kawałki czekolady.
Formujemy kulki i układamy zachowując odstępy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy aby ciasteczka stały sie bardziej płaskie i pieczemy ok. 12-15 min.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *