Ciasteczka brownie z masłem orzechowym

 

zdjecie(1)

 

Składniki :
300 g czekolady gorzkiej
40 g masła
2 jajka
120 g cukru (lub cukier puder)
35 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło orzechowe

Czekoladę (200 g) połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej z masłem (na garnku z gotującą wodą ustawiamy miskę z czekoladą, pilnujemy żeby gorąca para nie dostała się do masy). Gotową płynną masę odstawiamy na bok.
Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą. Do ubitych jaj dodajemy masę czekoladową, suche składniki resztę połamanej czekolady (100g). Mieszamy do połączenia składników.
Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Masę nakładamy łyżeczką (najlepiej rozsmarować lekko na kształt koła) musimy pamiętać o zachowaniu kilku centymetrów odległości pomiędzy ciastkami.
Pieczemy 8-10 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu przekładamy masłem orzechowym (najlepiej domowej roboty-przepis na blogu).

Smacznego!

1 skomentował “Ciasteczka brownie z masłem orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *