Ciasteczka bezglutenowe z czekolada i marmolada

image

Znajomi w drodze? A moze dzieci niespodziewanie zaczynaja męczyć o cos słodkiego? Jasne mozecie jechac do sklepu i kupic jakies cudo z tłuszczami utwardzonymi i toba chemii. Ale w tym samym czasie uda Wam sie przygotowac kruche ciasteczka z dowolnym nadzieniem lub bez- równie smaczne 😊

 

image image image image image

Składniki na około 25-30 sztuk :

125 g masła (drobno posiekanego)
4-5 lyzek ksylitolu
2 jajka
70 g maki jaglanej
70 g maki ziemniaczanej
60 g maki kokosowej
szczypta soli

Jesli nie mozecie jesc maki jaglanej i ziemniaczanej pozostańcie przy kokosowej i dodajcie make kasztanowa lub z tapioki

Dodatki:

paleo cZkeolada (miod lub ksylitol/kakao/olej kokosowy lub masło)
Czekolada gorzka
Marmolada
Co tylko chcecie :)

Masło z ksylitolem ucieramy w mikserze, następnie dodajemy jajka, szczyptę soli oraz maki.
Kiedy ciasto bedzie gładkie formujemy ciasteczka lub wałkujemy ciasto i wycinamy dowolne kształty. Wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Ja zrobiłam w srodku specjalne wgłębienia na moje dodatki. Marmoladę (miałam pod ręka wiśniową bez cukru!) nałożyłam na czesc ciastek przed pieczeniem. Czekolade rozpuszczona nakładamy po upieczeniu ciasteczek.
Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 14 minut.
Studzimy- napełniamy czekolada i gotowe.

Smacznego 😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *