Chrupiący kurczak z curry i kolendrą

kurczak curry

Kurczak jest pieczony bez dodatku żadnego tłuszczu nadaje się więc idealnie dla dzieci:)

Składniki :

1 duża podwójna pierś z kurczaka lub indyka
2 ząbki czosnku
1-2 cebule dymki
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 żółtko
2 łyżki bułki tartej
garść świeżej posiekanej kolendry
bułki tartej
sól, pieprz
1 łyżka natki pietruszki
płatki kukurydziane – do panierowania
patyczki do szaszłyków

Oczyszczone filety z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Dodaj żółtko, drobno posiekane ząbki czosnku, drobno pokrojone dymki oraz posiekaną pietruszkę. Wsyp przyprawy: curry, papryką, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej. Masę odstaw na pół godziny do lodówki(schłodzone mięso łatwiej będzie nam formować). Po tym czasie nagrzej piekarnik do 190ºC. Rozdrabniamy płatki kukurydziane, mięso dzielimy na ok. 7-8 części. Każdą formujemy na patyku w podłużny kształt następnie pokrywamy płatkami. Pieczemy ok. 20 minut
Podajemy np. z ryżem i sosem miętowym (przepis na blogu) lub czosnkowym na bazie jogurtu.

kurczak

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *