Chrupiące gofry

image

przepis na chrupiące gofry bezglutenowe nie jest sprawa prosta. Mysle, ze procz maki duża role odgrywa temperatura pieczenia. Tak wiec nie kazda gofrownica jest w stanie zapewnić nam chrupiące gofry. Drugi czesto popełniany błąd to odkładanie gofrów na talerz- musze miec dopływ powietrza z każdej strony dlatego studzimy je na kratce! :)
imageSkladniki :

3/4 szklanki mąki jaglanej (lub ryżowej/innej dozwolonej w diecie) + 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej – wersja 2. (Pol na pol maka kasztanowa i kokosowa lub gryczana i kokosowa)
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
3/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki mleka kokosowego
50 g masła, roztopionego i przestudzonego
2 łyżki ksylitolu
szczypta soli

Do podania:

Swieze owoce, śmietana kokosowa, paleo czekolada

Do naczynia wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, żółtka, maślankę, mleko, masło, ksylitol, sól. Zmiksować blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy.

W misie miksera ubić białka, do otrzymania sztywnej piany. Pianę dodać do zmiksowanego ciasta, bardzo delikatnie wymieszać, by piana nie opadła (jeśli opadnie, zniszczą się pęcherzyki powietrza i gofry nie urosną).

Piec ok. 4 minuty i studzić na kratce.

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *