Chrupiące frytki

11652003_974463022583952_1690119287_n

Nie są fit, nie są zdrowe. Robiłam je na głębokim oleju 😀 ale są pyszne! i chrupiące. A jak wiadomo raz kiedyś można wszystko jeść i zawsze lepiej w takiej wersji niż w podrzędnej knajpie na starym śmierdzącym tłuszczu 😉

Składniki :

ziemniaki
olej
sól

do podania np. sos majonezowo-musztardowy z dodatkiem octu winnego i świeżo mielonego pieprzu.

11667986_974463032583951_365824338_n

11650699_974463039250617_564752421_n

Ziemniaki myjemy,obieramy, znowu myjemy i kroimy. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Płuczemy zimną wodą. Wykładamy na papier do pieczenia i umieszczamy frytki w zamrażarce na minimum godzinę. Pod koniec chłodzenia ziemniaków wlewamy olej do garnka i podgrzewamy na średnim (nie najwyższym ogniu), wrzucamy zimne frytki na ok 5-10 minut (w zależności od temperatury oleju ja robiłam na oko). Skórka powinna robić się chrupiąca. Wyciągamy nasze frytki, olej podgrzewamy do bardzo wysokiej temperatury i wrzucamy raz jeszcze tym razem smażymy tak długo aż wypłyną na górę. Wyciągamy na papier kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *