Chocolate chip cookies bezglutenowe

image

Amerykańskie chocolate chip cookies. Slodkie z kawałkami białej i ciemnej czekolady, lekko kruche w srodku ciągnące. Smakuja genialnie podgrzane i podane z gałka lodow waniliowych❤️
No coz podjęłam wyzwanie aby stworzyc jak najbardziej zdrowa wersje tych ciasteczek i jak zwykle możliwości jest kilka w zależności od tego na jakie produkty mozemy sie zdecydowac. Czy dopuszczamy gotowe czekolady, czekolady bez cukru, czy jedynie paleo czekolade dla każdego cos sie znajdzie 😉
I coz Wam moge powiedziec…tylko tyle, ze nie udało mi sie zrobic zdjecia gotowych ciasteczek nim sie obejrzałam nie zostało nic!

image

Składniki na około 15 ciastek :

100 g masła
1 pełna szklanka maki jaglano- gryczanej (pol na pol) – oczywiscie mozemy uzyc innych mak.
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
60 g ksylitolu
2 jajka
300 g czekolady (i tu pełna dowolonosc jesli macie dostep do białej bez cukru z „dobrym składem” dajcie 150 g białej i resztę ciemnej gotowej bez cukru białego np cocoa lub dodajcie paleo czekolady).

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C.
Przygotowujemy dwie blachy i wykładamy je papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, sodę, i mieszamy. W drugiej misce ubijamy masło z dodatkiem ksylitolu.Dodajemy jajka i ubijamy przez kolejne kilka minut. Dodajemy sypkie składniki i miksujemy , wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy.
Nabieramy po około 2 łyżki masy, formujemy kulki wielkości małej gałki lodów i układamy na blaszce zachowując dosc duze odstępy.
Nasze kuleczki najlepiej spłaszczyć tak aby miały nie wiecej niz ok 1 cm grubości.
Piec przez 14 – 15 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Ciastka wyjmujemy z piekarnika gdy są jeszcze miękkie, po ostygnięciu powinny byc chrupiące na brzegach w srodku ciągnące.

Smacznego!

1 skomentował “Chocolate chip cookies bezglutenowe

Odpowiedz na „CarmonAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *