Chlebki Pita

Jest to razowa wersja chlebka Pita.Nic innego jak świetny dodatek. Możemy zrobić z niego kanapkę na ciepło. Możemy zapiec z warzywami i kurczakiem. Jest idealnym dodatkiem do falafeli. Bardzo smaczny powinien być podawany prosto z pieca :)

Składniki na 10 sztuk :

250 g mąki np. orkiszowej
200 g jasnej mąki
20 g drożdży (świeżych)
szklanka letniej wody
4-5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli

W kubku łączymy wodę z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki. Dzielimy ciasto na 10 części, formujemy jak bułeczki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Przygotowujemy dwie blachy- wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Nagrzewamy do 230 stopni. Wszystkie bułki musimy rozwałkować na placek o średnicy ok 10 cm. Przekładamy nasze chlebki na rozgrzane blachy i pieczemy ok 8-10 minut aż ładnie napuszą się w środku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *