Chleb idealny

zdjęcie

 

Próbowałam wielu przepisów na chleb, z różnych mąk. Ekspresowe i takie które wymagają czasu. Poniższy to ten jeden jedyny niezawodny można upiec go bez dodatków, można dodać suszone pomidory, sery co kto lubi. Jest pyszny!

Składniki :

400 g mąki ( pszennej)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki suchych drożdży instant
300 g chłodnej wody

Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól i cukier. Osobno mieszamy wodę z drożdżami i dodajemy do suchych składników. Mieszamy ok 30 sekund, przykrywamy i odstawiamy na blat kuchenny do wyrośnięcia na całą noc.

Następnego dnia na blat kuchenny podsypany mąką wykładamy ciasto i zawijamy boki do środka.Ciasto zawiniętymi bokami do dołu przekładamy na ściereczkę opruszoną mąką i przykrywamy (ważne aby ciasto nie stało w miejscu chłodnym czy narażonym na przeciągi). Ciasto pozostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Pół godziny przed końcem nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Kratka powinna być poniżej połowy piekarnika a na niej garnek ( naczynie żaroodporne). Gorący garnek ostrożnie wyciągamy z pomocą rękawic kuchennych szybkim ruchem zsuwając ciasto ze ściereczki umieszczamy je w garnku łączeniem do góry. Garnek zakrywamy i pieczemy przez ok. 30 minut. Ściągamy pokrywę i pieczemy dalej 15-20 minut aż chlebek się zarumieni. Garnek wyciągamy z pieca,a po kilku minutach podważamy chleb nożem i wyciągamy do ostudzenia.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *