Burgery wołowe

 

11236148_1856984767860831_1659625125715776085_n

Składniki :

600 g wołowiny (antrykot)
400 g wołowiny (ligawa)
1 ząbek czosnku, pokrojony na kawałki
1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny
sól
1 żółtko
mieszanka przypraw : papryka słodka, chilli, tymianek, rozmaryn, czosnek, kminek
pieprz czarny świeżo mielony

Mięso kroimy w kostkę posypujemy pieprzem i mieszanką przypraw czosnkiem, ścieramy skórkę z cytryny. Mielimy mięso.
Do zmielonego mięsa dodajemy żółtko i delikatnie mieszamy. Formujemy kotlety. Rozgrzać dobrze patelnię grillową, posypać pierwsze 4 burgery z jednej strony solą i ułożyć na patelni (posoloną stroną do patelni). Smażymy lub grillujemy po 3 minuty z każdej strony. Ważne aby temperatura nie była zbyt niska inaczej mięso puści soki.
Z czym podajemy??
Z domową bułką, sosem (majonezowo-musztardowym), świeżym szpinakiem, salsą pomidorową, bekonem, papryczkami jalapeno i serem cheddar.

Smacznego!

2 skomentowało “Burgery wołowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *