Bułki burgerowe

11403456_1856895197869788_3144868883721167741_n

 

3/4 szklanki ciepłej wody
1/3 szklanki mleka w proszku
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1,5 łyżki ksylitolu
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant 4 gramy
1 jajko
ok. 4 szklanki mąki pszennej

Do posmarowania bułek :

1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam do posypania

 

 

 

 

11655177_973369699359951_1319376747_n

 

 

11651219_973369729359948_601346762_n

 

11655342_973369682693286_981951546_n

 

Wodę, mleko, masło oraz cukier umieszczamy w misce i mieszamy. Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy jajko, mąkę i sól i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto należy przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie formujemy 8 bułek, wykładamy na blachę (uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę.Smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut.

11012892_1856895397869768_6427454278964843947_n

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *