Brownie fasolowe

IMG_5235
Gdyby ktoś kiedyś powiedział mi, że ciasto z czerwonej fasoli jest smaczne…hmm no cóż popukałabym się w czoło. A jednak wyzwanie podjęłam i okazało się strzałem w dziesiątkę! Idealne w naszej diecie, bez zbędnych wyrzutów sumienia a dodatkowo dla wszystkich! (jak nie powiecie nikt się nie zorientuje, że ciasto jest z fasoli no może doświadczona kucharka). Zróbcie eksperyment i poinformujcie swoich degustatorów dopiero po fakcie sami zobaczycie czy to tacy specjaliści 😉
W każdym razie warto!

IMG_5228

IMG_5231

Składniki :

1000 g czerwonej fasoli

30 g kakao
150 g odzywki białkowej smak czekoladowy
60 g ksylitolu
80 g oleju kokosowego
100 g gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Jeśli nie używacie fasoli z puszki namoczcie ją przez noc, a następnego dnia gotujcie ok. 55 minut
Wszystkie składniki blendujemy prócz czekolady (czekoladę kroimy na kawałki połowę dodajemy do ciasta). Masę wykładamy na blachę uprzednio posmarowaną olejem kokosowym lub wyłożoną papierem do pieczenia. Całość posypujemy resztą czekolady.
Pieczemy ok 50 minu w 180 stopniach
Ciasto powinno być lekko wilgotne
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *