Biszkopt idealny

biszkopt

Jest to przepis na biszkopt idealny, który nie opada. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł :)

Składniki :

6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Biszkopt:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawaj cukier cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawaj kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Przesiane mąki wsyp do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszaj.
Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przelej ciasto. Pieczemy w temperaturze170ºC 40 minut (do suchego patyczka).
Po wyciągnięciu z piekarnika rzuć z wysokości 50 cm na blat/podłogę (w ten sposób usuniesz pęcherzyki powietrza). Całkowicie wystudz. Wyjmij z formy.

 
*w biszkopcie ciemnym dajemy 3/4 szklanki mąki pszennej i 1/3 szklanki kakao bez dodatku mąki ziemniaczanej.

 

1 skomentował “Biszkopt idealny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *