Biszkopt bezglutenowy czekoladowy

image

Wielu z nasz przynajmniej raz w roku chciałby przygotowac tort- tort ktory bezpiecznie moze zjesc. Nie ma problemu podam Wam dwie opcje w przepisie w zależności od mak, ktore mozecie spożywać :)

image

Skladniki :

4 jajka
4 żółtka
1/3 szklanki ksylitolu
1/3 szklanki kakao lub karob
1/2 szklanki maki kokosowej (mozesz zastąpić ryżowa, jaglana, gryczana w zależności ktorej mozesz uzyc)

Dno formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier ubijamy dalej.
Stopniowo dodajemy żółtka na średnich obrotach miksera.
W osobnej misce przesiewamy suche składniki i stopniowo mieszamy z masa jajeczna.
Przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 20-25 min do suchego patyczka.

Całkowicie wystudzony mozemy przekroić na blaty.

Baza pod torty gotowa :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *